top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תשירה כהן- דוד

אחותי הקטנה...קיבלתי אותה מהוריי במתנה


אחים זו מתנה נפלאה. הכנה של אח גדול לפני בואו של אח קטן חשובה מאוד. אבל גם אם השקעתם וקראתם לו ספרים שמדברים על הנושא, או שלמישהו במשפחה או מהגן שלו נולד אח קטן ונראה שהוא מבין ומקבל את זה, הוא לא באמת מבין את זה. מהרגע שבו הוא הופך להיות "האח של…" ועד הרגע שהוא באמת יקבל את המציאות החדשה, יעבור הרבה זמן.

הנה מספר טיפים בסיסיים שאיתם אפשר לצאת לדרך ולעשות את ההתאמות הנדרשות על פי גיל הילד והדינמיקה המשפחתית:

1) צריך לתת לאח הגדול זמן לעכל ולהבין, לקבל, להביע תסכול, או סתם לדבר על זה. 2) חשוב לערוך הכנה מוקדמת לילד הבכור במשפחה לקראת בואו של התינוק הביתה ולשוחח עם הילד על הלידה הצפויה בשפה המתאימה לגילו. 3) אפשר לספר שאמא תהיה כמה ימים בבית היולדות, וכשתחזור, התינוק יבוא יחד איתה, הוא יבכה הרבה כי אינו יודע עוד לדבר והוא יישן בחדר עם ההורים כדי שיוכלו להאכיל אותו ולחתל אותו במהלך הלילה. 4) כשהתינוק מגיע הביתה אין באמת צורך שהתינוק יקנה מתנה לאח הגדול. אם אתם רוצים לקנות מתנה זה מאחר שאתם נורא מתרגשים שעכשיו הוא אח גדול וזו סיבה נהדרת לקניית מתנה. אפשר גם ללכת איתו ולבחור מתנה ממנו לאח הקטן. 5) אם יש ברית או זבד הבת (בריתה) תכינו אותו מראש, תנו לו לבחור את הקינוח שיוגש או שיר מסוים שיתנגן, אפילו את השמיכה לתינוק. חשוב לעשות זאת מתוך מקום שמתרגש בשבילו, ולא כפיצוי. 6) המשך בשגרה הנהוגה בבית והתנהלות לפי אותם הכללים וההתנהגויות חשובה עבורכם ועבור האח הגדול.שמירה על סדר יום שהילד רגיל אליו, שעת ארוחת הערב והמקלחת וכמובן "טקס הירדמות", יעניקו לילד ביטחון והמשכיות. 7) עדיף שלא להרבות בשבחו של התינוק בפניו. חשוב לתת לאח הגדול הרגשה שהוא ממשיך להיות אהוב ורצוי באמצעות תשומת לב וזמן משותף עם אחד ההורים - "זמן הורים" לפעילות בבית או בחוץ. הילד היה רגיל לבלות עם הוריו לבד, ולכן יש להמשיך ולאפשר את זה כשאפשר. אפשרו לילד להיות שותף בטיפול בתינוק ובמטלות הבית אבל, מתוך מקום שייחזק את תחושת הביטחון שלו והשייכות למשפחה, ולא כי הוא חייב כי עכשיו הוא ה"גדול והבוגר". 9) תתייעצו עם הבוגר כיצד להרגיע את התינוק? מה אתה חושב שהוא רוצה כשהוא בוכה? אולי תביא לו את המוצץ שלו? "מה נלביש לו היום? "נחליף לו חיתול עכשיו או שנתחבק קודם?" תנו לו הרגשה שהוא נמצא במחנה של הגדולים - "רק אנחנו הגדולים יודעים לדבר/ לאכול גלידה/ לקרוא ספרים של גדולים/ לטפס על מגלשה בגינה".

התרגשות לצד חשש גדול מלווים את האח הגדול - פתאום נוצר צורך להתחלק בתשומת הלב של ההורים, והאחים הבכורים עלולים לעבור "משבר" מסוים כאשר הם מאבדים את מעמד ה-"בן היחיד".

הנה עוד טיפים בסיסיים שאיתם אפשר לצאת לדרך ולעשות את ההתאמות הנדרשות על פי גיל הילד והדינמיקה המשפחתית: 10) דברו אל התינוק בנוכחותו של הגדול: "כשתהיה גדול כמוהו תוכל לאכול/לקפוץ..." 11) אם ההורים חוששים ולא יתנו לאח הגדול להתקרב אל התינוק כי אולי יפגע בו, יש סיכוי שינסה זאת. 12) עדיף לא לומר דברים כמו: "התינוק יהיה החבר הכי טוב שלך" מפני שאלה דברים שיקחו זמן ואינם מעסיקים אותו כרגע. 13) הראו לילד את אלבום התמונות שלו כשהוא היה תינוק, ספרו לו איך כולם התרגשו מלידתו. חשוב לדבר אהבה ולומר: "אני אוהב/ת אותך" ולשלב עם מגע וחיבוק. 14) יש לאפשר שיחה פתוחה ולהדגיש שמותר לבטא רגש שלילי בפני ההורה-התפקיד שלנו כהורים הוא להכיל את הכעס שלו. להגיד לו: "אני רואה שאתה כועס/עצוב כי התינוק צריך לאכול עכשיו" ובאותו זמן ללטף ולתת נשיקה. להסביר: "כשנסיים להאכיל את התינוק נשב לשחק איתך" ולתת לו לבחור את המשחק. אם נמנע מהילד הבוגר להביע רגשות שליליים זה עלול ליצור אצלו תסכול נוסף ורגשותיו השליליים לתינוק יתעצמו. 15) יש לחזק התנהגות טובה פשוט על ידי מילים ובאותו הרגע כך ילמד הילד שרואים אותו בהתנהלות חיובית וזה ייתן לו מוטיבציה להמשיך בדרך זו. 16) אל תחכו שהוא לא יהיה בבית או בחדר כדי לנשק ולהתלהב מהתינוק. תמיד עדיפה האמת. 17) הוא צריך שתגנו על התינוק, תאהבו אותו ותחבקו אותו - כי דרך זה הוא מבין כמה אתם שומרים עליו ואוהבים אותו. הורים באמת אוהבים את כל הילדים שלהם.

ולסיום, בערב, כשאתם משכיבים את הילד הגדול לישון, תאחלו לו לילה טוב וחלומות מתוקים, תספרו לו כמה אתם גאים בו, שהוא ילד נהדר ואהוב, תבקשו רשות לדגדג אותו כמו כשהוא היה תינוק, לכסות אותו כמו שמכסים תינוקות, ולעשות לו קוקו כמו שעושים לתינוקות. כי גם הוא התינוק שלכם. שיהיה בשעה טובה והמון מזל טוב!



36 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page